NajPrzepis.pl Desery Kremy i polewy 3 wskazówki dotyczące polewy czekoladowej, która nie łamie się podczas krojenia
3 wskazówki dotyczące polewy czekoladowej, która nie łamie się podczas krojenia
Przepis 3 wskazówki dotyczące polewy czekoladowej, która nie łamie się podczas krojenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.2.2022

3 wskazówki dotyczące polewy czekoladowej, która nie łamie się podczas krojenia

Czy już zdarzyło Ci się, że upiekłaś piękny tort albo śliczne ciasto i podczas krojenia połamała się polewa czekoladowa, co zepsuło całe wrażenie?

Składniki

Wariant 1:

100 g
masła
2-3 łyżki
kakao
1 łyżka
mąki
1/2 łyżeczki
cukru pudru
5 łyżek
mleka
ekstrakt waniliowy

Wariant 2:

150 g
gorzkiej czekolady
1 łyżka
kakao
1 kubek
cukru
0,5 kubka
wody

Wariant 3:

125 ml
śmietany kremówki
125 g
gorzkiej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wariant 1:
    50 g masła, kakao, mąkę, cukier puder i mleko doprowadź do wrzenia i stale mieszając połącz. Gdy masa jest już rozpuszczona dodaj 50 g masła i wanilię. Jeśli masa bardzo zgęstnieje dodaj więcej mleka.
  2. Wariant 2:
    W kąpieli wodnej rozpuść 150 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady i dodaj kakao, cukier i 1/2 kubka wody. Mieszankę podgrzewaj na małym ogniu, dopóki nie zgęstnieje a następnie przygotowaną czekoladą polej tort lub ciasto.
  3. Wariant 3:
    Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku na małym ogniu, ale uważaj, aby nie doprowadzić śmietany do wrzenia - wtedy śmietana nie zgęstnieje. Podgrzaną śmietanę odstaw i dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuść ją mieszając. Przygotowaną polewę czekoladową daj na ciasto.

Źródło: Vk

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz