NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Arachidowy jeżyk - top świąteczne ciasteczka
Arachidowy jeżyk - top świąteczne ciasteczka
Przepis Arachidowy jeżyk - top świąteczne ciasteczka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.11.2021

Arachidowy jeżyk - top świąteczne ciasteczka

Pamiętam że w zeszłym roku przyszedł mój mąż i zapytał czy na świątecznym stole będziemy mieć też jakieś słodkie zwierzątka. Chwilę się zastanawiałam jakie zwierzątka moglibyśmy mieć a potem powiedziałam mu, że tak. W sklepie znalazłam nowe foremki i ostatecznie upiekłam słodkie zwierzątka.

55 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
100 g
cukru pudru
170 g
margaryny
130 g
mielonych niesolonych orzeszków ziemnych
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
1 szt.
jajko
szczypta
soli

Polewa:

130 g
czekolady do gotowania
70 g
utwardzonego tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw na co najmniej 2 godziny aby poleżało w lodówce (ja zostawiam na całą noc).
  2. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego foremkami jeżyka ze środkiem i bez środka. Daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i w średnio rozgrzanym piekarniku na mniej więcej 180 stopni upiecz je (około 7 min).
  3. Ostygnięte jeżyki bez środka posmaruj marmoladą i przyklej do tych ze środkiem.
  4. Kolce zanurz w polewie czekoladowej i od razu w drobno posiekanych orzeszkach ziemnych i poczekaj aż zastygnie.
  5. Nosek również zamocz w polewie czekoladowej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz