NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Babka cukiniowa z przepisu od Nadii
Babka cukiniowa z przepisu od Nadii
Babka cukiniowa z przepisu od Nadii
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.8.2022

Babka cukiniowa z przepisu od Nadii

To jest pyszne, robię tę potrawę już od dawna.

Składniki
1000 g
cukinii
300 g
dowolnej wędzonki (tu wędzony boczek i szynka)
250 g
sera gouda
4 szt.
jajek
2 kubki
bułki tartej
6 ząbków
czosnku
1 szt.
większych cebuli
1 łyżki
suszonego majeranku
2 garście
świeżych ziół (lubczyk i natka pietruszki)
1 kubek
oleju
1 paczka
proszku do pieczenia
do smaku
sól, pieprz
olej w spreju (lub inny tłuszcz) do posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania blaszki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cukinię umyj, przekrój i wyjmij łyżką nasionka. Nie musisz jej obierać ze skórki. Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach, trochę posól i pozostaw aby puściła wodę. Nadmiar wody odciśnij i odlej.
  2. Do miski daj startą i odciśniętą cukinię, dodaj wszystkie składniki i wymieszaj.  Ser i cebulę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, czosnek rozgnieć a wędzonkę pokrój w kostkę. Posól i popieprz do smaku. Zioła pokrój drobno.
  3. Duże naczynie żaroodporne z wyższymi krawędziami wysmaruj tłuszczem lub spryskaj olejem w spreju i posyp bułką tartą.
  4. Mieszankę cukiniową za pomocą łopatki wyrównaj na blaszce i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Potem zwiększ temperaturę do 220 i zapiekaj jeszcze kolejne 15 minut aż będzie złociste. Podawaj z sałatką warzywną. Doskonałe jest też z sosem tzatziki. Babka cukiniowa jest świetna również na zimno.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz