NajPrzepis.pl Desery Babki Babka cytrynwo-jogurtowa
Babka cytrynwo-jogurtowa
Przepis Babka cytrynwo-jogurtowa
NajKasia    ·   19.12.2021

Babka cytrynwo-jogurtowa

Prosta delikatna babka, która zniknęła tak szybko, że aż się kurzyło. Jeśli lubisz babki, koniecznie spróbuj tego połączenia cytryny i jogurtu.

Składniki

Ciasto:

2 szt.
jajek
60 ml
oleju
60 ml
soku z cytryny
z 1 cytryny
starta skórka
280 g
jogurtu greckiego
230 g
cukru
260 g
mąki
1 szt.
proszku do pieczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Prosta babka, którą pokochasz. Da radę ją upiec nawet początkująca pani domu. Po smacznym obiedzie z pewnością pasuje coś słodkiego. Jeśli lubisz ciasta bez maślanego kremu albo bez polewy czekoladowej to ta babka jest dla Ciebie idealna.
  2. Cukier zmiksuj z jajkiem do osiągnięcia jasnej piany. Dodaj olej, sok z cytryny, skórkę, jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i wlej do posmarowanej tłuszczem formy.
  3. Piecz w temperaturze 170 °C przez około godzinę. To, czy jest upieczona skontroluj wykałaczką.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz