NajPrzepis.pl Desery Babki Babka z twarogiem i morelami
Babka z twarogiem i morelami
Przepis Babka z twarogiem i morelami
NajKasia    ·   15.6.2021

Babka z twarogiem i morelami

Wybierając ciasto, które dziś upiekę zainspirowałam się tym, co ostatnio piekła moja bliska koleżanka z pracy. I myślę że to ciasto mi się udało... Pod względem smaku jest dość ciekawe a pod względem wyglądu jeszcze bardziej. Użyłam już gotowych moreli z puszki, bo te które sama robiłam w słoikach już dawno się skończyły, przy mojej rodzinie nie mam szans by zrobić przetwory w odpowiedniej ilości by zostało coś do ciast, ale to nie szkodzi.

Składniki
Nadzienie:
500 g
miękkiego twarogu z wiaderka
1 szt.
żółtko
4 łyżki
cukru pudru
4 łyżki
śmietany kremówki (30%)
1 op.
cukru waniliowego
1 op.
budyniu waniliowego w proszku (37 g)
1 op.
moreli w puszce
Ciasto:
3 szt.
całych jajek + pozostałe białko w nadzienia twarogowego
150 g
cukru kryształ
60 ml
oleju
100 ml
mleka
300 g
mąki
2 łyżki
holenderskiego kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia
szczypta
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Nietypowo zacznij pracę od nadzienia twarogowego.
  2. W misce tylko drewnianą łyżką wymieszaj twaróg ze śmietaną, żółtkiem, obiema cukrami i budyniem w proszku.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj i zmiksuj olej i mleko a następnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  4. Połowę ciasta wlej do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy na babkę, zalej nadzieniem twarogowym, ułóż morele i zalej resztą ciasta.
  5. Piecz przez 45 minut w temperaturze 160 stopni. Czas i temperatura są tylko orientacyjne, kieruj się doświadczeniem ze swoim własnym piekarnikiem.
  6. Gotową babkę pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia i dopiero potem wyjmij, aby się nie rozpadła!!!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz