NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Sylwester i Nowy rok Bekonowe paluszki z ciasta drożdżowego
Bekonowe paluszki z ciasta drożdżowego
Przepis Bekonowe paluszki z ciasta drożdżowego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.12.2020

Bekonowe paluszki z ciasta drożdżowego

Paluszki na imprezę o smaku boczku. Doskonałe puszyste ciasto drożdżowe, delikatne jak mgiełka a jednocześnie po upieczeniu bardzo chrupiące. Boczek nadaje mu naprawdę specyficzny smak, spokojnie możesz go dodać więcej, ja trochę się obawiałam, aby nie było go za dużo. Następnym razem dam go znacznie więcej. Może będzie trochę trudniej je zwijać, ale na 100 procent będą jeszcze smaczniejsze.

Składniki

Będziemy potrzebować:

2 filiżanki
mąki tortowej
2/3 filiżanki
ciepłej wody
1 łyżeczka
suszonych drożdży
1/2 łyżeczki
soli
1 łyżka
cukru
200 g
wędzonego boczku
nasiona sezamu
twardy ser
czerwona mielona papryka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj składniki. Boczek pokrój na cienkie paseczki i podsmaż na rozgrzanej patelni. Podsmażony pozostaw do wystygnięcia.
  2. Do ciepłej wody dodaj cukier i rozpuść go mieszając. Gdy cukier jest już rozpuszczony dodaj drożdże i pozostaw je aby zaczęły pracować.
  3. Mąkę i sól wymieszaj w misce, dodaj drożdże i boczek (nawet z tłuszczem ze smażenia) i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj do otrzymania koła, posyp startym serem i przytnij z każdej strony aby otrzymać mniejszy prostokąt. Ponownie rozwałkuj i pokrój na paski. Z każdego paska zrób paluszek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posyp czerwoną mieloną papryką i sezamem (nie musisz).
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz