NajPrzepis.pl Desery Kołacze Bombowy czekoladowy deser bez mąki, który dosłownie rozpływa się w ustach
Bombowy czekoladowy deser bez mąki, który dosłownie rozpływa się w ustach
Przepis Bombowy czekoladowy deser bez mąki, który dosłownie rozpływa się w ustach
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.1.2021

Bombowy czekoladowy deser bez mąki, który dosłownie rozpływa się w ustach

Doskonałe, rozpływające się w ustach ciasto, które spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających koneserów. Nie jest wymagający pod względem pracy, choć mogło by się wydawać, że będzie. Jest w stanie go przygotować nawet początkująca osoba, która z pieczeniem nie ma prawie żadnego doświadczenia. Starałam się opisać cały proces jak najdokładniej, abyś podczas pracy nie miała żadnych problemów. Koniecznie spróbuj.

35 min.
Przygotowanie
12 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

85 g
masła
100 g
czekolady
6 szt.
żółtek
20 g
cukru kryształ
6 g
kakao
6 szt.
białek
1 g
soli
80 g
cukru kryształ

Krem:

10 g
ziaren kawy
75 g
mleka
130 g
czekolady
300 g
śmietany kremówki
25 g
cukru kryształ
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło razem z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną masę odstaw na bok i pozostaw na chwilę do ostygnięcia..
  2. W misce ubij żółtka razem z cukrem kryształ do osiągnięcia pianki. Dodaj przesiane kakao i jeszcze chwilę ubijaj mikserem. Do tak ubitej gęstej pianki dodaj ostygniętą mieszankę czekolady i masła. Gęstą piankę odstaw na bok.
  3. W drugiej misce ubij białka razem ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo w trzech porcjach dodawaj cukier kryształ i ubijaj dopóki nie osiągniesz sztywnej piany.
  4. 1/3 ubitej piany z białek dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj ponownie 1/3 i dokładnie ale lekko wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę z białek i znów dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto wyłóż na dużą blaszkę z papierem do pieczenia, ładnie wygładź i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Przed pieczeniem jeszcze blaszką z ciastem co najmniej 5 razy uderz o stół, aby rozbiły się bąbelki, które znajdują się w cieście. Upieczone ciasto wyjmij, zdejmij z blaszki i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Przygotuj krem. Mleko daj do garnka, dodaj ziarna kawy i doprowadź do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć odstaw i zakryj. Pozostaw na pół godziny, Po pół godzinie znów doprowadź mleko z ziarnami kawy do wrzenia. Zdejmij z ognia i jeszcze gorące mleko z ziarnami przecedź przez sitko do miski z połamaną czekoladą. Dokładnie wymieszaj, aby czekolada połączyła się z mlekiem i pozostaw do ostygnięcia.
  7. W misce ubij śmietanę z cukrem, w trakcie ubijania dodawaj czekoladę rozpuszczoną w mleku i ubijaj dopóki nie osiągniesz czekoladowej bitej śmietany.
  8. Ostygnięte ciasto przełóż na drugi papier, odetnij krawędzie (wyrównaj), podziel je na trzy równe części i możesz przekładać kremem.
  9. Ciasto, krem, ciasto, krem, ciasto i na wierzchu reszta kremu.
  10. Ozdób tartą czekoladą i odłóż do lodówki aby zastygło.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz