NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Bombowy sernik Pijany Izydor
Bombowy sernik Pijany Izydor
Przepis Bombowy sernik Pijany Izydor
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.2.2021

Bombowy sernik Pijany Izydor

Pijany Izydor to bardzo popularny deser. Uwielbiam go, ponieważ bardzo lubię wszystkie ciasta, do których dodaje się rum. Koniecznie spróbuj również tej alternatywy tego deseru.

55 min.
Przygotowanie
Składniki

Spód:

220 g
herbatniki kakaowe
120 g
masła

Nadzienie orzechowe:

200 g
mielonych orzechów włoskich
100 g
cukru pudru
100 ml
rumu
120 ml (lub według potrzeb)
mleko

Krem czekoladowy:

1 op.
budyniu waniliowego
330 ml
mleka
230 g
masła
60 g
cukru pudru
2 łyżki
kakao

Wierzch:

200 g
czekolady
200 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki zmiksuj na proszek i dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj i ułóż masę z herbatników na okrągłej formie do pieczenia (na dno daj papier do pieczenia). Użyłam klasycznej okrągłej formy o średnicy 24 cm.
  2. Na warstwę herbatników nałóż nadzienie orzechowe. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj. Mleko dolewaj stopniowo aby uzyskać gęstą masę,którą da się rozsmarować.
  3. Na nadzienie orzechowe nałóż krem czekoladowy, który przygotuj w ten sposób, że w mleku wymieszaj budyń w proszku i ugotuj z tego gęsty budyń, który pozostaw aby lekko ostygł. Masło z cukrem i kakao ubij do osiągnięcia pianki, stopniowo miksuj z ostygniętym budyniem. Uzyskasz gładki krem, który równo ułóż na orzechowym nadzieniu.
  4. Wierzch polej polewą czekoladową - zagrzej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i mieszając rozpuść ją.
  5. Odłóż do lodówki, aby ciasto stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz