NajPrzepis.pl Boskie ciasto czekoladowe
Boskie ciasto czekoladowe
Przepis Boskie ciasto czekoladowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.2.2022

Boskie ciasto czekoladowe

Czekoladowe ciasto, które co prawda jest trochę bardziej wymagające jeśli chodzi o przygotowanie go, ale z pewnością warto spróbować. Pyszne! Ciasto z białek z orzechami na spodzie jest wspaniałe. Ja wręcz kocham orzechowe ciasta i kolejne słodkie inspiracje z orzechami zawsze sprawiają mi radość. Zawsze chętnie próbuję nowych przepisów i nowych smaków a potem chętnie się nimi dzielę z Wami.

25 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

10 szt.
białek
280 g
cukru
280 g
mielonych orzechów włoskich
2 łyżki
kakao
2 łyżki
mąki

Ciemny krem:

4 szt.
żółtek
2 szt.
całe jajka
250 g
cukru pudru
125 g
masła
3 tabliczki
czekolady

Jasny krem:

400 ml
mleka
200 g
cukru
6 łyżek
mąki
6 szt.
żółtek
125 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo stale miksując dodawaj cukier a następnie mielone orzechy włoskie, kakao i mąkę.
  2. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
  3. Przygotuj jasny krem. Do mleka dodaj cukier, mąkę i żółtka. Dokładnie utrzyj aby nie było grudek i ugotuj gęstą masę, którą pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na kremową masę i stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ugotowany budyń.
  4. Przygotuj ciemny krem. Żółtka, jajka, cukier puder daj do garnka , daj do kąpieli wodnej i miksuj. Gdy masa zacznie gęstnieć dodaj połamaną na kawałki czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. Odstaw z kąpieli wodnej i pozostaw aby trochę ostygło, następnie dodaj masło i rozpuść je mieszając.
  5. Na upieczony i ostygnięty spód nałóż jasny krem i ładnie wygładź. Nałóż ciemny krem i również wygładź. Odstaw do lodówki aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz