NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Bożonarodzeniowe tartaletki IZYDOR  
Bożonarodzeniowe tartaletki IZYDOR  
Przepis Bożonarodzeniowe tartaletki IZYDOR  
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.10.2021

Bożonarodzeniowe tartaletki IZYDOR  

Fantastyczne koszyczki wypełnione marmoladą i doskonałym kremem czekoladowym. Koniecznie spróbuj, ja jestem zachwycona :)

45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
250 g
masła
200 g
cukru pudru
140 g
orzechów włoskich
1 szt.
jajko
2 łyżki
kakao
szczypta
mielonego cynamonu
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

Nadzienie orzechowe:

300 g
startych orzechów włoskich
100 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
100 ml
rumu

Krem czekoladowy:

300 g
masła
150 g
cukru kryształ
3 szt.
jajek
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżki
kakao

Ponato:

200 g
czekolady do gotowania
100 g
marmolady porzeczkowej
100 g
utwardzonego tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników na ciasto zrób kulkę. Stopniowo z ciasta bierz mniejsze kawałki i wkładaj je do foremek na tartaletki (ja foremki smaruję tłuszczem i ciasto ładnie się po upieczeniu wyjmuje). Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 10-15 minut - obserwuj.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie orzechowe wymieszaj w misce.
  3. Upieczone tartaletki posmaruj marmoladą i włóż do nich nadzienie orzechowe. Na nadzienie orzechowe nałóż rękawem cukierniczym krem.
  4. Krem przygotuj w ten sposób, że najpierw zmiksuj jajka z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem w kąpieli wodnej aż będzie gęsty. Pozostaw do ostygnięcia a potem zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej i z kakao.
  5. Tartaletki ułóż w chłodnym pomieszczeniu do ostygnięcia a potem możesz je jeszcze zamoczyć w polewie czekoladowej (czekoladę rozpuść z utwardzonym tłuszczem).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz