NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Brabanckie orzechowe torciki
Brabanckie orzechowe torciki
Przepis Brabanckie orzechowe torciki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.11.2021

Brabanckie orzechowe torciki

Jeśli jesteś fanką orzechowych kremów to polecam spróbować zrobić te ciasteczka. Są luksusowe. Z tą czekoladą na wierzchu i ozdobione pistacjami wyglądają i smakują bosko :)

35 min.
Przygotowanie
8 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

160 g
mąki
80 g
tartych orzeszków laskowych
80 g
cukru pudru
120 g
masła
1 szt.
jajko
1 lekko czubata łyżeczka
kakao
szczypta
soli
pół łyżeczki
mielonego cynamonu

Krem:

100 g
masła
1 łyżeczka
cukru pudru
100 g
kupnego kremu z orzeszków laskowych
do smaku
rum likier z orzeszków laskowych

Dodatkowo:

mąka na stolnicę
papier do pieczenia
marmolada o wyrazistym smaku
rozpuszczona gorzka czekolada
siekane niesolone orzechy pistacjowe
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj krem. Masło zmiksuj z łyżką cukru, dodaj krem z orzeszków laskowych i rum albo likier do smaku.
  2. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder, orzechy, pokrojone w kostkę masło, dodaj również jajko, łyżkę kakao, nie zapomnij też o szczypcie soli i mielonym cynamonie. Wyrób gładkie ciasto, które rozwałkuj na cienki płat, z którego wykrawaj kółeczka.
  3. Piecz na blaszce z papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 8 minut.
  4. Upieczone ciasteczka posmaruj marmoladą, za pomocą rękawa cukierniczego nałóż krem i sklej ciasteczka. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Potem wierzch zanurz w czekoladzie i posyp posiekanymi pistacjami.

Mój blog: Sladkosti

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz