NajPrzepis.pl Bratysławskie ciasto z polewą czekoladową
Bratysławskie ciasto z polewą czekoladową
Przepis Bratysławskie ciasto z polewą czekoladową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.5.2021

Bratysławskie ciasto z polewą czekoladową

Stolica Słowacji też ma swoje ciasto. I jest ono bardzo smaczne. Podstawowe ciasta są z ośmiu jajek, ale to jest przepis na duża blaszkę, wyjdzie z tego dużo ciasta więc naprawdę nie musisz się bać że dla kogoś zabraknie :) Jedno ciasto zalewa się syropem rumowym dzięki czemu będzie doskonale wilgotne i bardzo smaczne. Ciekawe w tym przepisie jest to, że dolne ciasto smaruje się rozpuszczoną czekoladą a następnie obraca się je na drugą stronę, czyli czekolada jest na dole. Spróbuj, u nas w domu jest bardzo lubiane.

Składniki

Ciasto:

8 szt.
jajek
8 łyżek
cukru
8 łyżek
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

3 szt.
żółtek
3 łyżki
cukru pudru
1 szt.
budyń
200 ml
mleka
250 g
masła

Syrop:

100 g
cukru
150 ml
wody
10 ml
rumu

Ponadto:

200 g
czekolady
180 g
masła
1 słoik
dżemu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Upiecz 2 biszkopty, każdy z 4 jajek w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtka, cukier i ostrożnie wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Z wody i cukru ugotuj syrop, dodaj rum i wymieszaj.
  3. Jeden biszkopt posmaruj roztopioną czekoladą i pozostaw aby zastygła. Obróć na drugą stronę i posmaruj dżemem. Przykryj drugim biszkoptem i zalej ostygniętym syropem.
  4. Krem:
    Z mleka i budyniu ugotuj gęstą masę. Żółtka z cukrem pudrem ubij nad parą. Ubite żółtka wlej do ciepłego budyniu. Utrzyj razem i przygotowanym kremem posmaruj biszkopt.
  5. Polej polewą czekoladową. Pozostaw w chłodnym miejscu do następnego dnia i krój ostrym ząbkowanym nożem, który wcześniej zamaczaj w gorącej wodzie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz