NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Brownies Brownies - KAWOWE (Przepis ze zdjęciami)
Brownies - KAWOWE (Przepis ze zdjęciami)
Brownies - KAWOWE (Przepis ze zdjęciami)
NajKasia    ·   4.8.2021

Brownies - KAWOWE (Przepis ze zdjęciami)

Doskonałe ciasto o smaku kawy. Na wierzchu bita śmietana i ozdobione tartą czekoladą.

Składniki

Ciasto:

135 g
masła
3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
105 g
cukru pudru
3 szt.
jajek
1 op.
cukru waniliowego
120 g
mąki
30 g
kakao
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
soli

Ciemna warstwa:

3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki
ciepłej wody
150 g
Nutella albo krem orzechowy
375 ml
śmietany kremówki
1 op.
śmietanfix

Jasna warstwa:

2 op.
bitej śmietany w proszku Dr. Oetker
300 ml
mleka
2 op.
śmietanfix
3 łyżeczki
cukru pudru

Do ozdoby:

wysokiej jakości gorzkiej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło rozpuść i do rozpuszczonego dodaj 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Dokładnie zmiksuj mikserem, dodaj cukier waniliowy i cukier puder oraz jedno jajko po drugim. Zmiksuj na gładką masę, do której dodaj wymieszaną mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Tak przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 15 - 20 minut. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Do ciepłej wody dodaj kawę i rozpuść ją mieszając. Do rozpuszczonej kawy dodaj nutellę i wymieszaj. Śmietanę razem ze śmietanfixem ubij na sztywno i dodaj do niej nutellę. Wymieszaj ale nie mikserem - gumową rózgą. Nałóż na ostygnięty spód i odstaw do lodówki aby stężało na co najmniej na 4 godziny (ja zostawiłam ciasto w lodówce na całą noc).
  4. Następnego dnia zmiksuj bitą śmietanę w proszku z zimnym mlekiem i śmietanfix oraz z cukrem na sztywną pianę, nałóż na ciasto i ładnie wygładź. Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny i wierzch ozdób tartą czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz