NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Sylwester i Nowy rok Bułeczki pizzowe
Bułeczki pizzowe
Przepis Bułeczki pizzowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.12.2020

Bułeczki pizzowe

Bułeczki cynamonowe znają wszyscy. A co powiesz na to, aby przygotować je na słono? Bułeczki pizzowe będą doskonałym pomysłem na imprezę zamiast popularnych kanapek.

Składniki

CIASTO:

400 g
mąki
400 g
mąki tortowej
250 ml
mleka
20 g
świeżych drożdży
3 łyżki
cukru
2 łyżeczki
soli
50 g
masła
3
jaja
3 łyżki
majonezu

Nadzienie:

250 g
salami dietetycznego
200 g
sera edamskiego
1 puszka
drobnej kukurydzy
do smaku
przyprawa do pizzy
1 szt
małego leczo
do smaku
keczup

Do posmarowania:

1
jajko
trochę
sezamu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj dwie miski - jedną większą, drugą mniejszą. Do większej nalej mleko, wsyp drożdże i 1/3 mąki. Dodaj cukier i sól. Wymieszaj i odłóż do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie w drugiej misce utrzyj jajka, majonez i roztopione masło.
  3. Całość wlej do wyrośniętego ciasta i wyrabiaj, stopniowo dodając mąkę. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę, po czym odłóż w ciepłe miejsce, aby mogło dalej wyrastać.
  4. Rozwałkuj, natrzyj keczupem i posyp startym salami, serem, leczem bez sosu i kukurydzą. Posyp przyprawą do pizzy. Zawiń jak roladę, nastęnie posmaruj jajkiem, można też posypać sezamem - wedle uznania. Pokrój na talarki. Przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 ˚C przez 15-20 minut. Smacznego!

Dziękujemy za pozwolenie na udostępnienie przepisu od wspaniałej kucharki - Diabambulki

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz