NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Budyniowe ciasteczka w czekoladzie
Budyniowe ciasteczka w czekoladzie
Przepis Budyniowe ciasteczka w czekoladzie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.11.2021

Budyniowe ciasteczka w czekoladzie

Zamiast robić ciastka z maszynki zrobiłam je zwyczajnie wykrawając foremkami bo maszynka do ciastek mi się zepsuła. Będę musiała kupić nową, żeby mieć prawdziwe porządne budyniowe paluszki tak jak rok temu. Ale tak naprawdę to nie szkodzi jakoś specjalnie bo kółeczka też są bardzo smaczne. Jedna porcja przypiekła mi się odrobinę za bardzo ale to nie jest problem. Zmiękną.

Składniki
250 g
mąki
120 g
cukru pudru
60 g
utwardzonego tłuszczu
60 g
margaryny lub masła
1 szt.
jajko
100 g
budyniu waniliowego (proszku)
dowolny dżem do nadziewania
czekolada do polania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Proces przygotowania jest taki sam jak w przypadku kruchego ciasta. Klasycznie zrób kulkę, którą odłóż do lodówki na co najmniej godzinę a potem rozwałkuj.
  2. Jest to jednak ciasto budyniowe, które w oryginalnym przepisie wyciska się przez maszynkę, ale moja się zepsuła więc musiałam znaleźć jakieś inne rozwiązanie.
  3. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałam i wykroiłam z niego okrągłą foremką ciasteczka. Upiekłam je we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni i trwało to około 6 minut.
  4. Skleiłam je domową marmoladą a na drugi dzień polałam czekoladą - na przemian biała i ciemna aby dobrze wyglądały.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz