NajPrzepis.pl Budyniowe ciasto z kwaśną śmietaną
Budyniowe ciasto z kwaśną śmietaną
Przepis Budyniowe ciasto z kwaśną śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.2.2022

Budyniowe ciasto z kwaśną śmietaną

Dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Delikatne, wilgotne a przede wszystkim łatwe do przygotowania. Tym razem użyłam budyniu waniliowego ale gdy nie mam waniliowego to daję kakaowy albo czekoladowy. Pod względem wyglądu nie jest wtedy tak piękny jak z waniliowym, ponieważ ciasto jest kakaowe czyli ciemne i budyń też jest ciemny, ale jednocześnie pięknie wyróżnia się kwaśna śmietana na wierzchu. Musisz spróbować, która wersja będzie Ci bardziej smakować.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
250 g
cukru pudru
100 ml
wody
100 ml
oleju
250 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżki
kakao

Budyń:

850 ml
mleka
2 op.
budyniu waniliowego
5 łyżek
cukru

Wierzch:

2 op.
kwaśnej śmietany
4 łyżki
cukru pudru
szczypta
cynamonu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do mleka dodaj cukier i budynie w proszku. Klasycznie ugotuj gęsty budyń.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem do otrzymania pianki, stopniowo miksuj z olejem, wodą, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec lekko drewnianą łyżką wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  3. Blaszkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Nałóż połowę ciasta, do drugiej połowy dodaj kakao i wymieszaj. Ciemne ciasto nalej na jasne i drewnianą łyżką zrób marmurowe wzorki.
  4. Na ciasto nałóż łyżką kopczyki budyniu i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
  5. Podczas gdy ciasto się piecze przygotuj polewę. Kwaśną śmietanę utrzyj z cukrem i odrobiną cynamonu. Gdy ciasto jest upieczone ale jeszcze ciepłe to posmaruj je śmietaną. Ozdób cynamonem lub czekoladą (każdy według własnej fantazji), pozostaw do ostygnięcia i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz