NajPrzepis.pl Budyniowe ciasto ze śmietaną
Budyniowe ciasto ze śmietaną
Przepis Budyniowe ciasto ze śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.3.2021

Budyniowe ciasto ze śmietaną

Budyniowe ciasto ze śmietaną. Jak napiszę że wszystko zniknęło z blaszki w 10 minut, to trochę przesadzę. Ale następnym razem koniecznie zrobię z podwójnej porcji składników :)

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
250 g
cukru
100 ml
gorącej wody
100 ml
oleju
300 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
szczypta
soli

Budyń:

800 ml
mleka
2 op.
budyniu w proszku (malinowego)
4 łyżki
cukru

Na koniec:

800 g
śmietany
1 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
cukru pudru
drobinki czekolady do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z połową cukru do osiągnięcia jasnej pianki. Stopniowo dodawaj wodę i olej. Następnie wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia a na koniec wymieszaj z białkami ubitymi na pianę ze szczyptą soli i drugą połową cukru.
  2. 2/3 ciasta wylej na blaszkę. Resztę ciasta wymieszaj z kakao.
  3. Większość mleka zagotuj, pozostałe mleko wymieszaj z budyniami i cukrem i wlej do wrzącego mleka. Ugotuj gęsty budyń i od razu wylej go na ciasto.
  4. Piecz w temperaturze 160 °C.
  5. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i posmaruj śmietaną wymieszaną z cukrem. Na końcu posyp drobinkami czekolady.
  6. Daj do lodówki, aby stężało. Krój dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz