NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniami
Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniami
Przepis Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniami
NajKasia    ·   17.4.2022

Cętkowane ciasto twarogowe z brzoskwiniami

Ciekawe, wspaniałe i proste ciasto, pasuje do niedzielnej kawki. Kocham sypane ciasta. Nie potrzeba żadnej wagi a ciasto na pewno się uda.

Składniki

Ciasto:

2 kubki
mąki / kubek 250 ml /
1 kubek
cukru
1 małe opakowanie
proszku do pieczenia
1/2 kubka
oleju roślinnego
2 szt.
jajek
1 kubek
mleka
2 łyżki
mleka (dodaj do drugiej części ciasta)
2 łyżki
kakao

Nadzienie twarogowe:

500 g
delikatnego twarogu
2 szt.
jajek
1 opakowanie
cukru waniliowego
4 łyżki
cukru
250 ml
mleka
1 opakowanie
budyniu waniliowego w proszku

Ponadto będziemy potrzebować:

brzoskwinie, morele
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto:
    Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj olej, mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podziel na mniej więcej dwie części. Do jednej dodaj mleko i kakao.
  2. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce 30x40 cm rozetrzyj jasne ciasto, na nim zyg-zak z kakaowego ciasta, drobno pokrojone morele albo brzoskwinie, owoce zalej nadzieniem twarogowym i resztą kakaowego ciasta zrób zyg-zak na twarogowym cieście.
  3. Szpatułką zrób przez całą długość blaszki paski, dzięki czemu powstanie ciekawy, nieregularny wzór. Ja wkładam szpatułkę aż do dna.
  4. Ciasto piecz w temperaturze 180-200°C przez 40 minut, albo według potrzeb. Dane są tylko orientacyjne. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

    Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
    kucharki - Blažena Sadovská

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz