NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Chałka świąteczna Chałka świąteczna z rodzynkami, posypana migdałami
Chałka świąteczna z rodzynkami, posypana migdałami
Przepis Chałka świąteczna z rodzynkami, posypana migdałami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.2.2021

Chałka świąteczna z rodzynkami, posypana migdałami

Bez chałki nawet nie umiem sobie wyobrazić dzisiejszego poranku... W tym roku znowu wypróbowałam na święta inny przepis i ta chałka co prawda nie jest puszysta jak piórko ale za to jest wspaniale gęsta i pachnąca, po prostu jak u mamy.

90 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki
600 g
mąki tortowej
140 g
cukru kryształ
1 płaska łyżeczka
soli
szczypta
gałki muszkatołowej
1/2 opakowania
skórki z cytryny
250 ml
letniego mleka
30 g
świeżych drożdży
120 g
rozpuszczonego masła
1 szt.
jajko
rodzynki namoczone w rumie
siekane migdały a oprócz tego jajko do posmarowania
migdały do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto zrób i pozostaw do wyrośnięcia w maszynie do chleba. Pozostaw je aby przebiegł cały cykl (90 minut) a następnie jeszcze kolejną godzinę i pół aby wyrastało zamknięte w maszynie do chleba.
  2. Następnie podziel je na 9 części, zrób "wężyki" i upleć klasyczną chałkę tzn. z czterech, trzech i dwóch pasm.
  3. Pozostaw aby wyrastała jeszcze kolejną godzinę i pół w woreczku foliowym.
  4. Następnie posmaruj całą chałkę roztrzepanym jajkiem, posyp posiekanymi migdałami i piecz 1 godzinę w temperaturze 160 stopni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz