NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Czekoladowy cheesecake Sernik z białą czekoladą i galaretką truskawkową
Sernik z białą czekoladą i galaretką truskawkową
Przepis Sernik z białą czekoladą i galaretką truskawkową
NajKasia    ·   5.1.2021

Sernik z białą czekoladą i galaretką truskawkową

Moja mama chciała czegoś słodkiego, a ponieważ wiem, że uwielbia serniki, zaczęłam szukać odpowiedniego przepisu w internecie. Znalazłam ich całe mnóstwo i powiem Wam, że ciężko było mi zdecydować, który z nich upiec. Drogą kompromisu połączyłam dwa przepisy i tak powstał ten wspaniały tort, któremu trudno się oprzeć i który okazał się niemałym sukcesem. Smakował każdemu, a nawet wiele osób poprosiło o przepis. Takie reakcje ucieszą każdego. Koniecznie wypróbujcie sami.

Składniki

Spód:

250 g
herbatniki
100 g
roztopione masło

Warstwa biała:

500 g
chudy twaróg
200 g
mascarpone
150 g
kwaśna śmietana
2 szt.
jajka
200 g
biała czekolada
2 łyżki
miód
1 łyżeczka
esencja waniliowa
1 łyżka
drobno mielona mąka orkiszowa

Wierzch:

500 ml
zblendowane truskawki
1 opak.
galaretka
cukier lub miód do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Zblenduj herbatniki na proszek, dodaj stopione masło i wymieszaj. Masę ułóż na dnie formy i dobrze wyrównaj.
  3. Wymieszaj twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, miód, esencję waniliową i mąkę orkiszową, tak by powstała jednolita masa oraz dodaj rozpuszczoną białą czekoladę. Na spodzie ułóż farsz twarogowy i dobrze wygładź. Wstaw do piekarnika i piecz 55-60 minut. Jeśli środek nadal będzie się trząsł, nie szkodzi - jeszcze stężeje po ochłodzeniu. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
  4. Zblenduj truskawki. Wlej miazgę do garnka, dodaj galaretkę i zagotuj.
  5. Gotuj 1 minutę i odstaw. Zostaw do lekkiego przestudzenia i ułóż warstwę na nadzieniu twarogowym.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz