NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Chłopskie kotlety z boczkiem i czosnkiem
Chłopskie kotlety z boczkiem i czosnkiem
Przepis Chłopskie kotlety z boczkiem i czosnkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.2.2022

Chłopskie kotlety z boczkiem i czosnkiem

Pomysł na niedzielny obiad. Tato poprosił abym mu dała porządny kawałek mięsa i oczywiście boczek i mnóstwo czosnku, w którym najchętniej by się kąpał. Więc na jego życzenie zrobiłam właśnie to. Spróbuj i Ty.

55 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki
600 g
kotletów wieprzowych
trochę
oleju
do smaku
boczek
5 ząbków
czosnku
około 1 łyżka
mąki
około 150 ml
wywaru mięsnego
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso umyj, pokrój na plasterki. Posól, popieprz i na rozgrzanym oleju podpiecz z obu stron. Jednocześnie z mięsem podpiekaj boczek pokrojony w grzebień.
  2. Gotowe mięso i słoninę daj w ciepłe miejsce.
    Czosnek pokrój na plasterki i dodaj do sosu z mięsa, trochę go podsmaż.
  3. Sos z mięsa poprósz mąką, zalej letni wywarem, dobrze wymieszaj i chwilkę gotuj, jeśli trzeba dosól.
  4. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Jeśli są gotowe, odcedź.
  5. Na patelni rozpuść masło, dodaj odcedzone ziemniaki, pietruszkę i troszkę je podsmaż.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz