NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Chrupiące ciasteczka orzechowe wypełnione kremem czekoladowym
Chrupiące ciasteczka orzechowe wypełnione kremem czekoladowym
Przepis Chrupiące ciasteczka orzechowe wypełnione kremem czekoladowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.12.2020

Chrupiące ciasteczka orzechowe wypełnione kremem czekoladowym

Ten przepis pochodzi z 1973 roku, o ile nie powstał jeszcze wcześniej. Już wtedy wiedzieli, że proste i smaczne wypieki to jest to.

45 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

350 g
mąki tortowej
200 g
margaryny lub masła
150 g
cukru
1 szt.
jajko
2 szt.
żółtko
odrobina
soli
2 opakowania
cukru waniliowego
2 łyżki
rumu
150 g
mielonych orzechów włoskich
2 szt.
białko
skórka z cytryny aby poprawić smak

Nadzienie:

100 g
gorzkiej czekolady
40 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło lub margarynę pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj cukier waniliowy, cukier, sól, skórkę z cytryny, 2 żółtka, 1 jajko, mąkę, rum.  Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie a następnie włóż do lodówki na godzinę.
  2. Z ciasta uformuj małe kulki (wielkości wiśni) i zanurz je w białku a następnie obtocz w mielonych orzechach włoskich.
  3. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  4. Masło ucieraj do osiągnięcia pianki i stopniowo cienkim strumieniem wlewaj lekko ciepłą, rozpuszczoną czekoladą. Kulki sklej kremem i możesz je podawać.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz