NajPrzepis.pl Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu
Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu
Przepis Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu
NajKasia    ·   4.2.2021

Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu

Gdy wypróbujesz ten przepis, to na pewno już nie kupisz bagietek w sklepie. Sprawdź. Powiem Ci, że ciasto wyrabiało się wspaniale. Podczas robienia bagietek w ogóle się nie rwało, nie kleiło się i było doskonale sprężyste.

120 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
600 g
mąki tortowej
350 g
ciepłej wody
30 g
oliwy z oliwek
10 g
suszonych drożdży
8 g
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski wsyp mąkę,  dodaj suszone drożdże, oliwę z oliwek a na koniec również ciepłą wodę.
  2. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, które pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia (przykryte bawełnianą ściereczką).
  3. Po wyrośnięciu ciasto podziel na trzy 3 części takiej samej wielkości, które rękoma rozciągnij na placek i zroluj. Pomagaj sobie oliwą (nie używaj mąki do podsypywania). Dokładnie zlep miejsce połączenia ciasta i przełóż bagietki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Bagietki pozostaw na blaszce do dalszego wyrośnięcia na kolejne 30 minut a następnie daj je do piekarnika. Przed pieczeniem zrób na powierzchni nacięcia ostrym nożem albo żyletką i posyp mąką.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw bagietki na kratce do ostygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz