NajPrzepis.pl Desery Kołacze Chrupiący, pyszny i soczysty - Grzeszny placek z kratką
Chrupiący, pyszny i soczysty - Grzeszny placek z kratką
Przepis Chrupiący, pyszny i soczysty - Grzeszny placek z kratką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.7.2022

Chrupiący, pyszny i soczysty - Grzeszny placek z kratką

Coś dla miłośników twarogu. Fantastyczne grzeszne ciasto z kratką, które pokochasz. Robię je również z pianą z białek, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące i smaruję je domową marmoladą. Spróbuj i Ty.

25 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
mąki
150 g
cukru pudru
1 szt.
proszku do pieczenia
3 łyżki
kwaśniej śmietany
3 szt.
żółtek
250 g
margaryny

Nadzienie:

500 g
twarogu (ja dałam 700 g)
1 szt.
cukier waniliowy
2 szt.
żółtek
1 słoik
dżemu morelowego
do smaku
cukier

Pianka:

5 szt.
białek
150 g
cukru pudru
2 garści
wiórków kokosowych lub mielonych orzechów
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystko razem wyrób i podziel, odłóż jedną trzecią. Z tej części będziesz robić kratkę na wierzchu placka.
  2. Tę większą część rozwałkuj i ułóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
  3. Ciasto posmaruj dżemem (nie oszczędzaj), posyp wiórkami kokosowymi lub orzechami i na dżem posmaruj nadzieniem twarogowym.
  4. Na twaróg daj pianę z białek. Rozwałkuj ciasto, które odłożone ciasto i pokrój radełkiem na kratkę i ułóż ją na piance.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 min.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz