NajPrzepis.pl Ciasto bananowe z polewą czekoladową
Ciasto bananowe z polewą czekoladową
Przepis Ciasto bananowe z polewą czekoladową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.2.2022

Ciasto bananowe z polewą czekoladową

Proste i smaczne ciasto z bananowym kremem a na wierzchu polewa czekoladowa. Co prawda w kremie jest esencja bananowa, nie użyłam bananów bo prawdopodobnie po zmiksowaniu i dodaniu do kremu by zbrązowiały, ale esencja bananowa doskonale je zastąpiła. Oczywiście możesz również użyć budyniu bananowego tak jak było podane w oryginalnym przepisie, ale nie wiedziałam gdzie go kupić. U nas w sklepie go nie było a nie chciało mi się szukać w innych więc zmieniłam go na klasyczny waniliowy.

Składniki

Ciasto:

8 szt.
żółtek
8 łyżek
cukru
8 szt.
białek
4 łyżki
oleju
4 łyżki
kakao
4 łyżki
mąki
1 op.
proszku do pieczenia

Syrop:

300 ml
wody
8 łyżek
cukru

Krem:

750 ml
mleka
8 łyżek
cukru
3 op.
budyniu waniliowego
1 op.
cukru waniliowego
250 g
masła
esencja bananowa

Polewa:

200 g
gorzkiej czekolady
125 g
masła
3 łyżki
mleka
1 łyżka
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 40 cm i spód wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Żółtka z cukrem utrzyj do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj olej, kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec wymieszaj też pianę z białek. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę i piecz przez około pół godziny.
  3. Cukier rozpuść w wodzie i upieczone ciasto polej przygotowanym syropem.
  4. W mleku klasycznie ugotuj budyń (mleko + cukier waniliowy + cukier + budynie w proszku), który pozostaw do ostygnięcia.
  5. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki razem z esencją bananową, łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń i zmiksuj na gładki krem, który nałóż na ostygnięty płat ciasta (Na cieście możesz ułożyć banany - zależy co kto lubi).
  6. Wszystkie składniki do przygotowania polewy czekoladowej rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i nałóż na krem.
  7. Pozostaw aby stężało i krój ostrym nożem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz