NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto biszkoptowe z budyniem i polewą czekoladową
Ciasto biszkoptowe z budyniem i polewą czekoladową
Przepis Ciasto biszkoptowe z budyniem i polewą czekoladową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.3.2022

Ciasto biszkoptowe z budyniem i polewą czekoladową

Przepisów na ciasta nigdy za wiele. Ten przepis możesz dowolnie modyfikować, wystarczy zmienić smak budyniu. Szybkie i smaczne ciasto, z podstawowych składników, które na pewno masz zawsze w domu.

30 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

3 szt.
jajek
100 g
cukru trzcinowego
50 ml
oleju
200 ml
mleka
250 g
mąki orkiszowej
1 małe op.
proszku do pieczenia

Krem budyniowy

1 szt.
budyniu karmelowego
400 ml
mleka
25 g
cukru trzcinowego
200 g
delikatnego twarogu

Polewa czekoladowa

150 g
gorzkiej czekolady
75 ml
mleka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki. Następnie zmiksuj z olejem i mlekiem. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę (albo wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
  2. Z mleka, budyniu w proszku i cukru ugotuj gęsty budyń. Delikatnie ostygnięty wymieszaj z twarogiem.
  3. W upieczonym spodzie zrób drewnianą łyżką dziurki. Następnie wierzch ciasta posmaruj kremem.
    Krem budyniowy był dość niską warstwą, więc jeśli ktoś chce mieć wyższą to może podwoić ilość składników.
  4. Czekoladę połam do miski, zalej mlekiem i rozpuść w kuchence mikrofalowej. Polewę rozetrzyj na budyniowej części i pozostaw aby stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz