NajPrzepis.pl Ciasto czekoladowe z truskawkami, kremem waniliowym i bitą śmietaną
Ciasto czekoladowe z truskawkami, kremem waniliowym i bitą śmietaną
Przepis Ciasto czekoladowe z truskawkami, kremem waniliowym i bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   19.1.2021

Ciasto czekoladowe z truskawkami, kremem waniliowym i bitą śmietaną

Świeży owocowy deser z czekoladowym ciastem, kremem waniliowym i bitą śmietaną. Doskonały przysmak. Pycha!

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
150 g
cukru
300 g
masła
150 g
czekolady
6 łyżek
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Krem:

1 op.
budyniu waniliowego
400 ml
mleka
4 łyżki
cukru
125 g
masła

Ponadto będziemy potrzebować:

świeże truskawki lub inne owoce
2 op.
śmietany kremówki
1 op.
śmietan-fix
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki. Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i rozpuszczoną czekoladę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a zupełnie na końcu ubitą pianę z białek.
  2. Tak przygotowane ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni, dopóki brzegi nie zaczną oddzielać się od blaszki. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.
  3. Krem: W mleku rozpuść cukier, dodaj budyń w proszku i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj do osiągnięcia pianki, dodaj ostygnięty budyń i ubijaj do osiągnięcia gładkiej masy.
  4. Krem ułóż na ostygniętym cieście, na nim połóż pokrojone truskawki. Wierzch ozdób ubitą śmietaną ze śmietan-fixem. Odłóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Pokrój na ładne kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz