NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto morelowe z kokosową pianką
Ciasto morelowe z kokosową pianką
Przepis Ciasto morelowe z kokosową pianką
NajKasia    ·   8.5.2021

Ciasto morelowe z kokosową pianką

Świetne, proste ciasto. Idealnie nadaje się na niedzielne popołudnie. Zamiast moreli możesz użyć dowolnych innych owoców, ale dla nas kokosowa pianka w połączeniu z morelami lub brzoskwiniami jest właśnie tym co najlepsze. Takie ciasto mogłabym jeść codziennie zamiast herbatników, jest przyjemnie orzeźwiające, bez ciężkiego kremu i bez ekstremalnie słodkiego smaku. A już szczególnie najlepsze jest jeśli robi się je z owoców z własnego ogródka. Spróbuj upiec to z mojego przepisu.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
żółtek
360 g
mąki
150 g
masła
130 g
cukru pudru
1 łyżeczka
esencji waniliowej
1/2 szt.
cytryny - skórka
200 ml
mleka
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 puszka
moreli w zalewie

Pianka:

6 szt.
białek
180 g
cukru
100 g
wiórków kokosowych
szczypta
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm. Dno wyłóż papierem a piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Cukier zmiksuj z miękkim masłem, dodaj żółtka oraz ekstrakt waniliowy i mikserem miksuj do osiągnięcia pianki. Jeśli nie masz ekstraktu waniliowego możesz równie dobrze dać cukier waniliowy. Stopniowo dolewaj mleko i dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.
  3. Ciasto wylej na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę, ułóż owoce (morele wcześniej odcedź, aby ciast podczas pieczenia wyrosło i nie było zbyt wilgotne).
  4. Piecz około 20 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i posmaruj je kokosową pianką, którą przygotuj w trakcie pieczenia ciasta. Białka ubij ze szczyptą soli, gdy zacznie się z nich robić piana stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, dopóki nie osiągniesz gęstej pianki. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj już tylko drewnianą łyżką.
  5. Temperaturę w piekarniku obniż do 150 stopni i włóż z powrotem ciasto z pianką. Gdy pianka uzyska złocisty odcień wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.

Mój blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz