NajPrzepis.pl Ciasto nutellowe z bitą śmietaną
Ciasto nutellowe z bitą śmietaną
Przepis Ciasto nutellowe z bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.3.2021

Ciasto nutellowe z bitą śmietaną

Pycha, chętnie bym je natychmiast zjadła! Doskonałe ciasto od Reny Naty A.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
żółtek
300 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
1/8 l
oleju
1/8 l
letniej wody
5 łyżek
kakao
1 op.
proszku do pieczenia
200 g
mąki

Krem:

1 l
33-36% śmietany kremówki
4 op.
śmietanfix
12 łyżek
kr. cukru
400 g
krem nugatowy lub Nutella
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Oddziel białka od żółtek i białka ubij na pianę. Cukier, żółtka i cukier waniliowy utrzyj do osiągnięcia pianki. Dodaj olej i wodę. Następnie dodaj kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu delikatnie pianę z białek.
  2. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przy włączonym termo-obiegu piecz około 40 minut w temperaturze 150 stopni.
  3. Krem:
    Śmietanę ubijaj 1 minutę na maksymalnych obrotach miksera. Dodaj śmietanfix oraz cukier i miksuj dalej tak długo, aż otrzymasz sztywny i gęsty krem. Krem podziel na dwie części. Jedną pozostaw białą a drugą wymieszaj z nutellą. Kremem nutellowym posmaruj ostygnięte ciasto a na niego daj biały krem.
  4. Ja robię potem jeszcze widelcem wzorki i sypię na nie startą czekoladę. Tak przygotowane ciasto daj na 5 godzin do lodówki aby się schłodziło.

Moja strona internetowa z Hanką: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz