NajPrzepis.pl Ciasto orzechowe z kremem brzoskwiniowym
Ciasto orzechowe z kremem brzoskwiniowym
Przepis Ciasto orzechowe z kremem brzoskwiniowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.10.2021

Ciasto orzechowe z kremem brzoskwiniowym

Doskonałe ciasto orzechowe z kremem waniliowym a do tego jeszcze z brzoskwiniami. Pycha!

Składniki

Na korpus:

5 szt.
jajek
4 łyżki
cukru
2 łyżki
wrzącej wody
2 łyżki
oleju
2 łyżki
drobno zmielonych orzechów włoskich
5 łyżek
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
200 g
marmolady morelowej

Na krem:

1 duża puszka (900g) brzoskwiń
500 ml
mleka
3 opakowania budyniu
1 op.
cukru waniliowego Dr.Oetker
250 ml
soku z brzoskwiń
3 łyżki
cukru pudru
250 g
masła
3 łyżki
cukru pudru
2 kubeczki
40% śmietany kremówki
2 łyżki
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Zmiksuj jajka z cukrem do osiągnięcia pianki. Potem stopniowo dodawaj wolę i olej i mieszaj aż otrzymasz gęstą pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko, dodaj zmielone orzechy i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Następnie tę mieszankę delikatnie wymieszaj szpatułką z mieszanką z jajek.
  2. Dużą blaszkę z wyższymi krawędziami popryskaj olejem w spreju, aby papier do pieczenia, którym wyłożysz blaszkę się nie zsuwał. Ciasto daj na papier i wygładź szpatułką. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Pozostaw aby trochę ostygło a potem posmaruj marmoladą morelową. Jeśli jest zbyt gęsta to rozrzedź ją rumem albo sokiem z brzoskwiń w puszce.
  3. Z mleka, soku z brzoskwiń w puszce, cukru i budyniu ugotuj gęsty budyń. Pozostaw aby chwilę się gotował a następnie daj garnek do naczynia z zimną wodą i od czasu do czasu mieszając pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i rumem do osiągnięcia białej pianki. Następnie dodawaj do tego porcjami ostygnięty budyń i zmiksuj razem aż do osiągnięcia gładkiego kremu.
  4. Odcedzone brzoskwinie pokrój w drobną kostkę i delikatnie wymieszaj z kremem. Nałóż go szpatułką na upieczony i posmarowany marmoladą spód. Ładnie wygładź nożem do tortów. Śmietanę kremówkę ubij i nałóż na krem. Ozdób według własnej fantazji.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz