NajPrzepis.pl Ciasto orzechowe z kremem waniliowym i czekoladowym
Ciasto orzechowe z kremem waniliowym i czekoladowym
Przepis Ciasto orzechowe z kremem waniliowym i czekoladowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.7.2022

Ciasto orzechowe z kremem waniliowym i czekoladowym

Ciasto orzechowe z kremem. Krem waniliowy i czekoladowy. Wierzch ozdobiony tartą gorzką czekoladą. Pycha!

Składniki

Ciasto:

7 szt.
białek
200 g
cukru
150 g
mielonych orzechów włoskich
4 łyżki
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Krem waniliowy:

7 szt.
żółtek
2 op.
budyniu waniliowego
600 ml
mleka
1 łyżka
mąki
200 g
masła
200 g
cukru pudru

Ponadto będziemy potrzebować:

250 g
herbatników
100 ml
rumu
100 g
ciemnej czekolady
50 g
ciemnej czekolady - do starcia na tarce
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij mikserem na pianę i stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa jest sztywna, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami.
  2. Tak przygotowane ciasto nałóż na blaszkę, którą wyłóż papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160 stopni. Wielkość blaszki 30x35 cm.
  3. Krem: 300 ml mleka wlej do miski, dodaj żółtka, budyń w proszku oraz mąkę i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Pozostałe mleko wlej do garnka i podgrzej. Gdy mleko jest gorące stale mieszając dodaj mieszankę z żółtek i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia.
  4. Masło z cukrem utrzyj do osiągnięcia piany i stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń.
  5. Przygotowany krem waniliowy podziel na 2 części. Jedną połowę nałóż na ostygnięty płat ciasta i ładnie wygładź. Na kremie ułóż herbatniki wcześniej namoczone w rumie.
  6. Do drugiej połowy kremu dodaj rozuszczoną czekoladę (100 g) i połącz. Nałóż na herbatniki i ładnie wygładź.
  7. Wierzch ozdób startą czekoladą i odłóż do lodówki aby stężało. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz