NajPrzepis.pl Desery Ciasto sypane z przepisu od babci
Ciasto sypane z przepisu od babci
Ciasto sypane z przepisu od babci
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.5.2022

Ciasto sypane z przepisu od babci

Proste ciasto z kilku składników, które smakuje jak od babci. Możesz je upiec z takimi owocami, jakie lubisz. Nie ważne czy masz je świeże czy mrożone. Moim zdaniem najlepiej smakuje z mieszanką czarnych i czerwonych porzeczek.

30 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 kubki
mąki
1 kubek
cukru
1 kubek
mleka
1/2 kubka
oleju
2 szt.
jajek
1 szt.
proszek do pieczenia
1 szt.
cukier waniliowy

Owoce:

300 g
czarnych porzeczek
300 g
czerwonych porzeczek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka jaj oddziel od żółtek. Białka razem ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem do otrzymania pianki. Do piany z żółtek dolej olej oraz mleko i wymieszaj.
  3. Do mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszankę dodaj do wymieszanych płynnych składników i wyrób ciasto. Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  4. Przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki. Na ciasto równomiernie ułóż świeże albo mrożone owoce.
  5. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz