NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Ciasto truskawkowe z twarogiem i śmietaną bez pieczenia
Ciasto truskawkowe z twarogiem i śmietaną bez pieczenia
Przepis Ciasto truskawkowe z twarogiem i śmietaną bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.6.2021

Ciasto truskawkowe z twarogiem i śmietaną bez pieczenia

Musiałam spróbować czegoś nowego, a przede wszystkim truskawkowego, gdy jest już sezon na truskawki i mam ich w ogrodzie mnóstwo. A dodatkowo koleżanki też mi je przynoszą, przede wszystkim po to, abym im upiekła coś smacznego i słodkiego do pracy. Ale poradziłam sobie z tym. Nie piekłam nic tylko przygotowałam luksusowy torcik bez pieczenia, którym żadna z nich nie pogardziła.

Składniki

Na spód:

360 g
herbatników kakaowych
125 g
masła

Na 1. warstwę:

500 g
tłustego twarogu
100 g
cukru
6 listków
żelatyny w listkach
1 szt.
cytryna
szczypta
soli

Na 2. warstwę:

250 ml
śmietany kremówki 30%
500 g
truskawek
180 g
śmietany
50 g
cukru
6 listków
żelatyny w listkach
1/2 łyżeczki
ekstraktu waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj wszystkie składniki. Na krem ani na spód nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych składników.
  2. Herbatniki zmiksuj, dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszankę porządnie rękoma dociśnij na dnie naczynia żaroodpornego lub okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia, aby ciasto dało się z niej łatwo wyjąć.
  4. Teraz przygotuj pierwszą warstwę: żelatynę zalej odrobiną zimnej wody tak, aby była mniej więcej zanurzona i pozostaw na 10 minut aby napęczniała. Potem zagrzej aby się rozpuściła. Twaróg osłodź, dodaj szczyptę soli.
  5. Do twarogu dodaj sok z cytryny i skórkę. Na koniec wymieszaj też z żelatyną, którą wcześniej wymieszaj z mniej więcej łyżką mieszanki twarogowej. Nalej na korpus i pozostaw w lodówce lub w zamrażarce aby stężało.
  6. Krem nalej na spód z herbatników i pozostaw w chłodnym miejscu aby stężało.
  7. Śmietanę kremówkę ubij na bitą śmietanę i wymieszaj ją ze zwykłą śmietaną. Dodaj cukier, cukier waniliowy i żelatynę przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec wymieszaj już tylko z pokrojonymi truskawkami. Tak przygotowany krem wylej na pierwszą warstwę kremu i pozostaw w lodówce aby stężało.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz