NajPrzepis.pl Ciasto z budyniem i kwaśną śmietaną
Ciasto z budyniem i kwaśną śmietaną
Przepis Ciasto z budyniem i kwaśną śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.1.2022

Ciasto z budyniem i kwaśną śmietaną

Proste budyniowe ciasto ze śmietaną, posypane na wierzchu kakao.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajka
200 g
cukru
1 op.
cukier waniliowy
100 g
gorącej wody
100 g
oleju
2 łyżki
kakao
200 g
mąki

Budyń:

2 op.
budyniu waniliowego
2 łyżki
cukru
750 ml
mleka

Krem:

2 op.
kwaśnej śmietany
2 łyżki
cukru pudru
kakao nesquik do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw ugotuj budyń z mleka, cukru i budyniu waniliowego. Będzie on jasny więc biszkopt powinien być jego przeciwieństwem i być czekoladowy/kakaowy.
  2. Jajka ubij z cukrem, dodaj do piany gorącą wodę i olej. Gdy masa zgęstnieje wymieszaj ją z mieszanką mąki i proszku do pieczenia oraz kakao. Zrób z tego rzadsze ciemne ciasto i daj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W tej fazie nałóż do ciasta łyżką kopczyki jasnego budyniu. Zostaną na powierzchni ale podczas pieczenia zanurzą się w cieście. Taki spód włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C i piecz go przez 20-30minut.
  3. Po ostygnięciu posmaruj ciasto kwaśną śmietaną zmiksowaną z cukrem, wierzch wyrównaj i posyp warstwą kakao nesquik. Deser odstaw na trochę w chłodne miejsce.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz