NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadają
Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadają
Przepis Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadają
NajKasia    ·   17.2.2021

Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadają

Gdy organizujemy jakąś imprezę, to na stole nie może zabraknąć tego ciasta. Robię je mniej więcej 10 x w roku :) i stale je kochamy. Z budyniem waniliowym, truskawkowym, czekoladowym lub pistacjowym jest po prostu najlepsze. Koniecznie spróbuj.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
5 łyżek
cukru
5 łyżek
mąki
2 łyżki
kakao
5 łyżek
wody
5 łyżek
oleju
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Budyń:

700 ml
mleka
5 łyżek
cukru
2 op.
budyniu waniliowego

Wierzch:

500 g
kwaśnej śmietany
3 PL
cukru pudru
250 ml
śmietany kremówki
czekolady do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw ugotuj budyń waniliowy (dodaj cukier, ja dodaję 5 łyżek, ale jeśli lubisz bardziej słodkie to spokojnie możesz dodać więcej).
  2. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia gęstej piany, stopniowo dodawaj olej i wodę. Na końcu już tylko drewnianą łyżką wymieszaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką nakładaj porcje budyniu.
  3. Włóż do piekarnika. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
  4. Po upieczeniu pozostaw ciasto, aby dobrze ostygło a później ułóż na wierzchu warstwę śmietankową. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany a następnie już tylko łyżką wymieszaj z kwaśną śmietaną. Wierzch ozdób czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz