NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto z jagodami z przepisu od babci
Ciasto z jagodami z przepisu od babci
Ciasto z jagodami z przepisu od babci
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.9.2021

Ciasto z jagodami z przepisu od babci

Proste i szybkie sezonowe ciasto z jagodami. Wbrew pozorom jest bardzo łatwe i z pewnością warto spróbować je zrobić. Owoce możesz użyć też inne, w zależności od tego na jakie jest właśnie sezon.

20 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
do smaku świeże (mrożone)
jagody
300 g
mąki
150 g
cukru pudru
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego
10 łyżek (letniego)
mleka
10 łyżek
oleju
3 szt.
jajek
1 szt.
skórka z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą piankę, dodaj skórkę z cytryny. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej.
  2. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo i na przemian olej, mleko i mąkę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, potem ostrożnie i delikatnie wymieszaj ją z ciastem.
  3. Do wysmarowanej i posypanej mąką blaszki wlej ciasto i wygładź je szpatułką. Jagody ułóż gęsto na cieście.
  4. W piekarniku w temperaturze 180 ° C piecz aż się zaróżowi przez około 20 do 30 minut, w połowie pieczenia posyp kruszonką, kieruj się doświadczeniem ze swoim własnym piekarnikiem.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz