NajPrzepis.pl Cukiniowe ciasto w stylu tortu Sachera
Cukiniowe ciasto w stylu tortu Sachera
Przepis Cukiniowe ciasto w stylu tortu Sachera
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.6.2021

Cukiniowe ciasto w stylu tortu Sachera

Naprawdę ostatni przepis z cukinii. Ostatnio robiłam proste ciasto z buraków, dziś zrobiłam je z cukinią. Jest świetne. Jest zarówno wilgotne jak i słodkie, orzeszki wspaniale chrupią a do tego delikatna polewa czekoladowa, która wcale nie łamie się podczas krojenia. To jest niewiarygodne, co można zrobić z cukinii. Jest to warzywo, które świetnie smakuje zarówno na słono jak i na słodko.

Składniki

Ciasto:

350 g
mąki orkiszowej z drobnego przemiału
1 małe op.
proszku do pieczenia
170 ml
oleju
250 g
cukru trzcinowego
3 szt.
jajek
szczypta
soli
50 g
kakao
500 g
cukinii (netto)
150 g
orzechów (włoskie, laskowe...) grubo posiekanych
2 łyżeczki
cynamonu

Ponadto będziemy potrzebować:

200 g
rzadszej marmolady morelowej
300 g
gorzkiej czekolady (lub czekolady do gotowania)
200 ml
33% śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cukinię obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i lekko wyciśnij. Do miski do cukinii dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.  Za pomocą szpatułki równo ułóż w blaszce (klasycznej niskiej) wyłożonej papierem do pieczenia i w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni piecz przez 30 do 40 minut.
  2. Aby mieć pewność sprawdź wykałaczką. Jeśli po wyjęciu z ciasta jest sucha, to ciasto jest gotowe. Pozostaw do ostygnięcia na kratce.
  3. Letni spód posmaruj marmoladą.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę i śmietanę i mieszaj, dopóki cała czekolada się nie rozpuści.
  5. Polej ciasto polewą i pozostaw do zastygnięcia.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz