NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Cukiniowe naleśniki - miękkie, smaczne i puszyste
Cukiniowe naleśniki - miękkie, smaczne i puszyste
Przepis Cukiniowe naleśniki - miękkie, smaczne i puszyste
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.6.2021

Cukiniowe naleśniki - miękkie, smaczne i puszyste

Ciasto naleśnikowe to najprostsze ciasto, które potrafi przygotować nawet osoba początkująca w gotowaniu. Zwykle to ciasto robi się z mleka, ale ten przepis jest o wiele smaczniejszy. Podstawą jest kefir, który sprawia, że naleśniki są jeszcze bardziej miękkie. Oczywiście bardzo popularna jest obecnie cukinia, dzięki której możesz przygotować naleśniki na słono, które są bardzo smaczne.

Składniki
450 g
cukinii
300 ml
kefiru
350 g
mąki
4 szt.
jajek
2 łyżki
posiekanej pietruszki
1 łyżeczka
soli
1/2 łyżeczki
sody spożywczej
masło do posmarowania naleśników
olej do posmarowania patelni
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cukinię zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, posól i odstaw na chwilę. Cukinia puści sok, który odlej, cukinię porządnie wyciśnij w rękach.
  2. Do tak przygotowanej cukinii dodaj jajka, kefir, posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i mieszaj aż osiągniesz gładkie ciasto, które na patelni (delikatnie posmarowanej olejem) smaż z obu stron aż będą złociste.
  4. Jsśli masz czas, pozostaw w przygotowane ciasto na 20 minut, naleśniki będą wtedy smaczniejsze.
  5. Upieczone naleśniki posmaruj masłem i podawaj na przykład ze śmietaną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz