NajPrzepis.pl Cytrynowa babka
Cytrynowa babka
Przepis Cytrynowa babka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   10.6.2021

Cytrynowa babka

Babka poszła zdobywać świat...nieeeee, została u nas w domu na śniadanie :-D Delikatna, krucha a jednocześnie wilgotna babka, która znika z talerza w kilka minut. Do tego filiżanka świeżej kawy, a dla dzieci kakao i mamy gotowe królewskie śniadanie. Przynajmniej tak właśnie jest u nas w domu. Zwykle robię ją wieczorem abyśmy rano mieli motywację by wstać z łóżka.

Składniki
250 g
mąki
250 g
cukru pudru
4 szt.
większych jajek
szczypta
soli
100 ml
gorącej wody
100 ml
oleju
1 małe op.
proszku do pieczenia
wanilia mielona - lub 1 cukier waniliowy
starta skórka z 1 cytryny
sok z 3 większych cytryn
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. W drugiej misce zmiksuj (najlepiej przy użyciu robota kuchennego) żółtka, cukier wanilię i cukier do uzyskania kremowej mieszanki.
  2. Następnie dodaj wodę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryną a na końcu ręcznie rózgą wymieszaj pianę.
  3. Ja piekłam w tortownicy w temperaturze 170 stopni około 40 minut.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz