NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Czekoladowe ciasteczka z migdałami
Czekoladowe ciasteczka z migdałami
Przepis Czekoladowe ciasteczka z migdałami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.11.2021

Czekoladowe ciasteczka z migdałami

Czekoladowe ciasteczka z migdałami, z tym ciastem się świetnie pracowało. Ciasteczka w ogóle się nie rozpływały i zostawały śliczne krawędzie. Koniecznie zapisz ten przepis a jak będziesz mieć czas to upiecz je do niedzielnej kawy albo filiżanki herbaty. Ja w zeszłym roku piekłam je jako ciasteczka na Boże Narodzenie ale równie dobrze można je piec w każdy inny dzień. Ja robię je często.

Składniki
180 g
masła
4 łyżki
cukru pudru
180 g
mąki
3 łyżki
skrobi ziemniaczanej
szczypta
soli
80 g
gorzkiej czekolady
5 łyżek
mleka
polewa czekoladowa
mielone migdały
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Nie zapomnij wcześniej wyjąć masła z lodówki aby miało pokojową temperaturę :).
  2. Masło zmiksuj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną i szczyptą soli.
  3. W małym garnuszku rozgrzej mleko oraz połamaną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. Rozpuszczaj czekoladę w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliła.
  4. Rozpuszczoną czekoladę daj do miski z mąką i pozostałymi składnikami a potem mikserem zmiksuj na gładkie ciasto, które przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do zdobienia i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj takie kształty jakie mam na zdjęciu. Albo jeśli Ci się uda to możesz zrobić kształt literki S.
  5. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku - w temperaturze 180 stopni piecz je max. 10 minut - obserwuj.
  6. Upieczone pozostaw do ostygnięcia a potem jedna stronę zamocz w czekoladzie i posyp posiekanymi migdałami.

Źródło: mamincinyrecepty

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz