NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Czeski ryż risotto
Czeski ryż risotto
Przepis Czeski ryż risotto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.4.2021

Czeski ryż risotto

Według Włochów to nie jest prawdziwe risotto. Prawdziwe risotto powinno być kremowe, ze śmietaną i dobrej jakości parmazanem, ale na pewno w domu Ty tez tak go nie robisz. Klasyczne czeskie risotto z warzywami wygląda tak jak w tym przepisie.

Składniki
1 kubek
(300 ml) ryżu kleistego
500 g
mięsa wieprzowego (pręga lub udziec)
1 szt.
średnia cebula + pęczek szczypiorku
1 łyżka
smalcu
2 łyżeczki
mielonego kminku
do smaku
pieprz, sól
około 200 ml
wywaru lub wody + wołowa kostka rosołowa
szklanka
marynowanych warzyw w zalewie słodko-kwaśnej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ryż ugotuj tak jak to zwykle robisz (ja gotuję w ryżowarze)
    Mięso pokrój na małe kosteczki.
  2. W garnku ciśnieniowym (możemy też w "normalnym") roztop smalec, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i zeszklij. Dodaj mięso posypane kminkiem, popieprzone. Dodaj wodę i kostkę rosołową. Jeśli masz wywar to daj wywar i nie dodawaj już kostki rosołowej. Duś aż mięso będzie miękkie.
  3. Na sitko daj warzywa i odcedź zalewę. Gdy mięso jest już miękkie przecedź sos przez sitko. Do mięsa dodaj marynowane warzywa, ugotowany ryż i wszystko wymieszaj. Ewentualnie posól.
  4. Na koniec dodaj zielony szczypiorek pokrojony na drobno. Na talerzach polej sosem z mięsa i możesz posypać startym serem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz