NajPrzepis.pl Delikatne ciasto owocowe z morelami
Delikatne ciasto owocowe z morelami
Przepis Delikatne ciasto owocowe z morelami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.8.2022

Delikatne ciasto owocowe z morelami

Proste, fantastyczne ciasto z morelami. Spokojnie możesz użyć też brzoskwiń albo dowolnych innych owoców, które właśnie dojrzały w Twoim ogródku. Śliwki również będą świetnym wyborem.

25 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Potrzebujemy:

3 szt
jajek
250 g (albo 200 g delikatnego twarogu i 50 g kwaśnej śmietany)
sera ricotta
150 g
cukru
1 małe op.
proszku do pieczenia
300 g
mąki
3 szt (lub brzoskwinia albo inne owoce)
moreli
do smaku
starta skórka z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Twaróg dobrze wymieszaj z kwaśną śmietaną aby powstała jednorodna mieszanka. Ewentualnie użyj sera Ricotta, wtedy już nie będziesz potrzebować śmietany.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki. Miksuj długo (nawet 10 minut), aby konsystencja była puszysta. Dodaj mieszankę twarogową. Na koniec wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto włóż do formy (24 cm), którą wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Na cieście ułóż plasterki brzoskwiń lub moreli, które ułóż w krąg. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Piecz przez około 40 minut, w zależności od tego jak działa Twój piekarnik. Ciasto trzeba obserwować i wyjąć z piekarnika gdy jest złociste i ładnie wyrośnięte. Na koniec tylko posyp cukrem pudrem. Życzymy smacznego! :-)
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz