NajPrzepis.pl Delikatne ciasto ze śliwkami, które nie musi wyrastać
Delikatne ciasto ze śliwkami, które nie musi wyrastać
Przepis Delikatne ciasto ze śliwkami, które nie musi wyrastać
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.4.2021

Delikatne ciasto ze śliwkami, które nie musi wyrastać

Jeśli masz do dyspozycji jakieś śliwki to koniecznie spróbuj zrobić ciasto śliwkowe. Jest fantastyczne. Ciasto jest delikatne a do tego ten wspaniały zapach wanilii podczas pieczenia...

20 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
7 g
suszonych drożdży
6 łyżek
oleju
100 g
masła
2 szt.
jajek
80 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
szczypta
soli
250 ml
mleka
2 kg
śliwek

Kruszonka:

350 g
maki
250 g
masła
3 op.
cukru waniliowego
200 g
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Śliwki wymyj, pozbaw pestek i przekrój.
  2. Przygotuj blaszkę o wymiarach 21 x 38 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Najpierw przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier waniliowy i rękoma zrób z tego masę podobną do mokrego piasku.
  4. W dużej misce wymieszaj połowę mąki, suszone drożdże, cukier, masło, jajka, cukier waniliowy, szczyptę soli i letnie mleko.
  5. Stopniowo dodawaj mąkę i wyrób gładkie ciasto, które rozłóż na dnie formy. Ułóż śliwki, przekrojoną częścią do góry, lekko je wciśnij w ciasto.
  6. Posyp kruszonką i włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz