NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Delikatne cukiniowe naleśniki ze smacznym nadzieniem ze śmietaną
Delikatne cukiniowe naleśniki ze smacznym nadzieniem ze śmietaną
Przepis Delikatne cukiniowe naleśniki ze smacznym nadzieniem ze śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.6.2021

Delikatne cukiniowe naleśniki ze smacznym nadzieniem ze śmietaną

Cukinia, cukinia i jeszcze raz cukinia. Właśnie zaczyna się na nią sezon i mam nadzieję że w tym roku cukinia obrodzi obficie. W tym roku posadziłam jej o połowę mniej niż w zeszłym ponieważ pomału brakowało mi pomysłów, jak tę cukinię zużyć. Cukiniowych smażonych paluszków u nas w domu już nikt nie chciał jeść. Zupa z cukinii czasami była nawet dwa dni pod rząd a teraz zrobiłam delikatne placki z cukinii w stylu naleśników i zniknęły z talerza w 3 minuty.

Składniki

Ciasto:

1 szt.
cukinia
1 szt.
jajko
2/3 kubka
mąki
3/4 kubka
mleka
1/2 łyżeczki
soli
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia

Nadzienie:

2 łyżki
majonezu
2 łyżki
śmietany
2 ząbki
czosnku
pęczek
kopru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na chwilę a następnie odlej nadmiar cieczy. Dodaj sól, pieprz, mleko i stopniowo mąkę. Wymieszaj aż osiągniesz jednolite ciasto.
  2. Z ciasta uformuj poszczególne placki (naleśniki), które smaż na małej ilości oleju z obu stron aż będą złociste.
  3. Gdy naleśniki są gotowe, przygotuj nadzienie. Wymieszaj majonez, śmietanę, posiekany koper i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Nadzienie nałóż na naleśniki i zwiń.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz