NajPrzepis.pl Desery Kołacze Delikatne czekoladowe ciasto
Delikatne czekoladowe ciasto
Przepis Delikatne czekoladowe ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.3.2022

Delikatne czekoladowe ciasto

Krem budyniowy wymieszany z masłem i delikatne biszkoptowe ciasto. Doskonałe ciasto o czekoladowym smaku.

40 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
120 g
cukru pudru
2 szt.
żółtek
100 g
masła
175 g
kwaśniej śmietany
2 łyżki
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Krem:

2 op.
budyniu czekoladowego
400 ml
mleka
100 g
masła
120 g
cukru
100 g
nutelli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło utrzyj razem z żółtkami i dodaj kwaśną śmietanę. Do utartego masła dodaj sypką mieszankę i wyrób gładkie ciasto, które podziel na3 części.
  2. Do dwóch części dodaj po łyżce kakao. Trzy części ciasta upiecz na odwróconej stronie blaszki w temperaturze 180 stopni. Piecz przez około 8-10 minut. Przed pieczeniem nakłuj widelcem.
  3. Do mleka dodaj cukier i zagrzej. Dodaj budynie w proszku i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Po ostygnięciu wymieszaj z masłem i nutellą. Połącz mikserem.
  5. Ciemny płat ciasta posmaruj 1/2 kremu, połóż jasny płat i nałóż drugą część kremu. Trochę kremu pozostaw na wierzch. Dociśnij to drugim ciemnym ciastem i obciąż na godzinę książkami.
  6. Wierzch ozdób pozostałym kremem i widelcem zrób różne kształty. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz