NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Delikatne kotlety z kurczaka marynowane w mleku
Delikatne kotlety z kurczaka marynowane w mleku
Przepis Delikatne kotlety z kurczaka marynowane w mleku
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.7.2021

Delikatne kotlety z kurczaka marynowane w mleku

Doskonałe delikatne kotlety z kurczaka bez obtaczania w bułce tartej. Doskonały przysmak.

20 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

3 szt.
piersi z kurczaka
2 szt.
jajek
3,5 szklanki
mleka
3 szklanki
mąki
czosnek
sól
pieprz
olej
pietruszka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piersi z kurczaka umyj, oczyść i przekrój na pół, ewentualnie rozbij tłuczkiem. Plastry mięsa włóż do mleka i pozostaw na kilka godzin. (Najlepiej jest przygotować piersi z kurczaka wieczorem i pozostawić na całą noc).
  2. Jajka roztrzep widelcem, posól, popieprz, dodaj pietruszkę i wyciśnięty czosnek. Dolej jedną filiżankę mleka, w którym moczyły się piersi z kurczaka i wymieszaj.
  3. Piersi z kurczaka obtocz w mące a potem w jajku i całą procedurę powtórz co najmniej trzy razy. Zakończ obtaczając w jajku i daj mięso na patelni, na której wcześniej rozgrzej olej. Smaż z obu stron.
  4. Sos:
    1/4 filiżanki oleju rozgrzej na patelni, dodaj 4 łyżki mąki i stale mieszając podsmaż. Dodaj trochę soli i pieprzu. Krótko pogotuj i dodaj 2 filiżanki mleka. Stale mieszając doprowadź do wrzenia. Gdy sos się zredukuje odstaw.
  5. Jako dodatek możesz wybrać ziemniaki, ryż lub sałatkę warzywną. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz