NajPrzepis.pl Delikatny strudel z ciasta ze śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Delikatny strudel z ciasta ze śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Delikatny strudel z ciasta ze śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
NajKasia    ·   16.5.2021

Delikatny strudel z ciasta ze śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Najlepszy strudel jaki istnieje, no może drugi najlepszy ponieważ takie top najlepsze to były te, które robiły nasze babcie, które wałkowały ciasto na stole, przynajmniej ja to tak wspominam. Gdy robiło się strudel, to robiło się go na jak największym stole, aby ciasto było ultra delikatne i cienkie. Ten kto o tym nie wiedział, mógł się starać a i tak porwał ciasto na kawałki. Więc to jest drugi najlepszy strudel jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest zupełnie proste, jest ze śmietaną. Nadziewałam go makiem, twarogiem i jabłkami, zawsze smakował super.

Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
200 g śmietany
2 szt.
całe jajka
szczypta
soli

Ponadto będziemy potrzebować

3 łyżki
smalcu, rozpuścić i dodać
3 łyżki
mąki

Nadzienie:

twaróg
jabłka
mak
cukier
cukier waniliowy
rodzyki
cynamon
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z mąki, śmietany, jajek i szczypty soli wyrób ciasto, które rozwałkuj i posmaruj masą z rozpuszczonego smalcu z dodaną mąką. Ciasto zroluj, podziel na 5 takich samych kawałków i odłóż na pół godziny do lodówki.
  2. Gdy ciasto jest w lodówce, przygotuj nadzienie.
  3. Do jabłkowego i twarogowego dodaj cukier waniliowy i cukier oraz rodzynki, do makowego dodaj trochę startych jabłek, ale każdy może przygotować nadzienie według własnych preferencji smakowych.
  4. Z każdego wałeczka ciasta rozwałkuj cienki płat, który posmaruj nadzieniem i zwiń. Przełóż na blaszkę i posmaruj po wierzchu olejem.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35 - 40 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz