NajPrzepis.pl Pasty do smarowania Domowa pasta paprykowa od której się szybko uzależnisz
Domowa pasta paprykowa od której się szybko uzależnisz
Przepis Domowa pasta paprykowa od której się szybko uzależnisz
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.7.2022

Domowa pasta paprykowa od której się szybko uzależnisz

Doskonałe!!! Myślałam, że będę miała zapasy na zimę ale tak jakoś wszystko zostało zjedzone. Muszę znów zrobić słoiki bo papryki jest teraz w sklepach pełno.

Składniki
1 kg
papryki (najlepiej czerwonej)
1 kg
cebuli
1 kg
pomidorów
1 małe op.
przecieru
100 ml
oleju
2 łyżki
musztardy
4 łyżki
octu
5 szt.
papryczek chili
100 g
cukru
40 g
soli
3 szt.
jabłek
1 szt.
czerwony burak (większy)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Paprykę pozbaw środka, pokrój na paski. Cebulę obierz, pokrój na kółeczka. Pomidorów nie kroiłam, nie miałam na to siły, dałam je tylko do blendera i zmiksowałam na mus.
  2. Do dużego garnka daj olej, podsmaż cebulę z papryką, dodaj papryczki chili, dodaj pokrojonego w plasterki buraka, dodaj pokrojone w plasterki jabłka ze skórką (wytnij z nich tylko ogryzki). Krótko podsmażaj, zalej musem pomidorowym, posól i duś mieszając od czasu do czasu.
  3. Duś, dopóki woda nie odparuje a potem dodaj musztardę, ocet, przecier oraz cukier i wymieszaj.
  4. Masę blenderem zmiksuj na gładkie puree. W oryginalnym przepisie było podane, żeby jeszcze przecisnąć przez sitko, ja tego nie robiłam a masa i tak była pięknie gładka.
  5. Nałóż do słoików, które porządnie zamknij, włóż do garnka z wodą i pasteryzuj przez 20 minut od momentu wrzenia.
  6. Po 20 minutach wyjmij słoiki, obróć do góry dnem i zakryj ręcznikiem lub kocem. Pozostaw aby całkowicie ostygły (w przypadku, gdy któryś słoik jest nieszczelny, popraw) i możesz odstawiać do spiżarni.
  7. Z tej ilości składników wyszło mi około 11 słoików, niektóre większe a niektóre mniejsze, więc nie potrafię powiedzieć ile wyjdzie na przykład słoiczków od dań dla niemowląt (podejrzewam, że około 18 - 20).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz