NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Domowa weka na kanapki
Domowa weka na kanapki
Przepis Domowa weka na kanapki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.10.2021

Domowa weka na kanapki

Proste, smaczne a przede wszystkim domowe. Podczas pieczenia piękny zapach będzie się unosić w całym mieszkaniu/domu. Mogę powiedzieć, że o wiele smaczniejsza niż ta ze sklepu. Idealnie nadaje się na kanapki na sylwestra albo na imprezę urodzinową.

130 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
300 g
mąki z drobnego przemiału
100 g
mąki ze średniego przemiału
100 g
mąki z grubego przemiału
1 łyżeczka
soli
300 ml
letniej wody
40 g
drożdży
1 łyżeczka
cukru
1 łyżka
oleju
do posmarowania
mleko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj zaczyn. W niewielkiej ilości letniej wody rozpuść łyżeczkę cukru i dodaj drożdże. Odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj przesiane mąki, dodaj pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrób gładkie nielepiące się ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
  2. Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 3 części i każdą część rozwałkuj, zroluj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na blaszce przez około pół godziny.
  3. Potem posmaruj je mlekiem i upiecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
  4. Po upieczeniu przełóż je na kratkę aby ostygły.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz