NajPrzepis.pl Domowe chrupiące rogaliki posypane kminkiem
Domowe chrupiące rogaliki posypane kminkiem
Przepis Domowe chrupiące rogaliki posypane kminkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.9.2022

Domowe chrupiące rogaliki posypane kminkiem

Z podanej ilości składników przygotujesz 30 szt. rogalików, oczywiście zależy od wielkości jednego rogalika. Są delikatne, puszyste i mięciutkie. Jeśli zdecydujesz się je upiec, to z pewnością nie będziesz żałować. Zapach w domu gdy piecze się domowe pieczywo jest niesamowity. Czasami mam wrażenie, że gdy piekę to pachnie aż na końcu ulicy. Jeszcze ciepłe rogaliki na śniadanie to najlepsze co może być :)

Składniki

Będziemy potrzebować:

1 kg
mąki
600 ml
mleka
200 ml
oleju
2 kostki
świeżych drożdży
szczypta
soli
szczypta
cukru
żółtko do posmarowania
kminek do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W 100 ml mleka rozpuść cukier, dodaj drożdże i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Mąkę, olej i szczyptę soli wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i pozostałe mleko i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 30 części. Z każdej części zrób kuleczkę, zakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Po półgodzinie każdą kuleczkę rozwałkuj na cienki płat, który zwiń w kształt rogalika.
  4. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp kminkiem.
  5. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będą złociste.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz